«L’ull i la navalla» i «Casa de ningú» – Íngrid Guardiola

El 14 de juny de 2019 es va presentar el llibre L’ull i la navalla, de la professora, productora, realitzadora  i especialista en cultura audiovisual Íngrid Guardiola (Girona, 1980).  En aquest assaig –publicat per l’editorial Arcàdia, l’any 2018, i guardonat amb el Premi Crítica «Serra d’Or» 2019– l’autora analitza el paper de les imatges en una època en què les dades que compartim en l’esfera virtual condicionen la nostra vida pública i privada. L’assaig  planteja com ha evolucionat el llenguatge visual fins a convertir-se en una interfície de múltiples pantalles que influeixen en l’imaginari col·lectiu i en les nostres relacions.

Seguidament, es va projectar el documental Casa de ningú (2017), dirigit per la pròpia Íngrid Guardiola i produït per Boogaloo films. El contrast entre una residència de gent gran a Sant Andreu Palomar, Barcelona, i una  antiga colònia minera a Ciñera, província de Lleó, és el fil conductor del documental Casa de ningú, que s’estructura narrativament a partir de la pregunta bàsica de «què passa quan deixem de ser productius?», o «en quina situació queden les persones quan desapareix el treball com la seva raó de ser?» Les respostes es van teixint a través de fragments d’històries personals que remeten a la memòria col·lectiva, i s’acaba convertint en retrat poètic, obert a diferents interpretacions i, alhora, crític respecte un sistema social que arracona els individus quan deixen de ser «útils».

L’activitat estava organitzada per l’Associació Cultural Binari i el Cine Club Olot, amb el suport de l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot  i la Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura. Ambdues activitats van comptar amb la presència de l’autora.

 

_Més informació sobre «L’ull i la navalla»:

Entrevista de Xavier Grasset en el programa «Més 3_24», de TV3. Enllaç

Entrevista d’Antoni Bassas a l’espai «Entrevistes, ara.cat», del diari Ara. Enllaç

Entrevista d’Albert Om al programa Islàndia, de RAC 1. Enllaç

Recull de ressenyes aplegats per l’editorial Arcàdia. Enllaç

_Més informació sobre «Casa de ningú»:

Teaser en aquest enllaç.

«Casa de ningú, comunidades en el limbo», ressenya de Juan Manuel Freire a El Periódico. Enllaç

«Casa de ningú, un film d’Íngrid Guardiola», ressenya de Joel Vila Truyol a Núvol. Enllaç

_Sobre l’autora: Ingrid Guardiola (Girona, 1980)

És professora, programadora audiovisual, directora i assagista. Des de totes aquestes facetes ha contribuït a la reflexió i al debat públic sobre els formats televisius i el rol de les imatges i dels dispositius tecnològics en el món contemporani. Actualment comissaria, junt amb Andrés Hispano i Félix Pérez-Hita, el projecte «Soy Cámara», un laboratori de nous formats audiovisuals produït pel CCCB, i coprograma  la Mostra de Televisió de Qualitat de Barcelona (MINIPUT). És doctora en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i ha estat docent en diverses universitats catalanes, on també ha fet recerca sobre qüestions relacionades amb el gènere, la desigualtat i la tecnologia en el marc de la cultura i de la pràctica audiovisual. En aquest àmbit, és una de les impulsores del projecte «La dimensió poc coneguda: pioneres del cinema», amb el qual es pretén investigar i divulgar la història de les dones que han fet cinema. Va debutar com a directora de llargmetratges amb el docuassaig Casa de ningú (Boogaloo Films, 2017), on reflexiona, des del punt de vista de dues comunitats envellides, sobre la memòria, la productivitat, el treball i la seva pròpia extinció com a comunitat. Recentment ha publicat l’assaig L’ull i la navalla (Arcàdia, 2018, Premi Crítica Serra d’Or d’Assaig), on analitza com les imatges i les dades condicionen la nostra vida privada i determinen la dinàmica de l’esfera pública i de les comunitats. Des del novembre del 2016 forma part del Comitè Executiu del Consell de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i des del març del 2019 també forma part del Comitè de programació del Teatre Lliure (Barcelona).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s