Qui som?

Associació Binari

L’Associació Binari va néixer amb la voluntat de “promoure o organitzar exposicions, cursos, xerrades, visites a tallers, intercanvis, publicacions, festivals i qualsevol altra activitat que faciliti l’emergència de la creativitat i generi un corrent de pensament contemporani que fomenti l’esperit crític.” I així és com a principis de l’any 2013, una part important del col·lectiu ciutadà que es va mobilitzar contra el tancament de l’Espai ZER01 i de l’Àrea de creació contemporània d’Olot, va decidir constituir-se com a associació i traslladar les seves accions cap a una àmbit de treball que havia quedat —en certa manera— desatès per part de l’esfera institucional. Binari es va presentar al públic a partir de l’exposició “Res a veure”, una mostra col·lectiva que donava l’oportunitat de veure les darreres produccions d’artistes joves que s’inserien en les pràctiques contemporànies. Abans, però, ja s’havien dut a terme algunes activitats destacables com “La tourbinada”, un itinerari que focalitzava el seu interès en una sèrie de fàbriques vora el riu Fluvià reconvertides en espais de creació. Les successives edicions d’aquest itinerari han tingut una notable repercussió donat que la proposta integral de barrejar creació artística, patrimoni industrial, història i entorn natural és molt celebrada pels assistents. Seguint el mateix model, es du a terme la “Bianyal” (organitzada juntament amb l’ajuntament de la Vall de Bianya) on se substituïen les fàbriques per elements patrimonials d’elevats interès històric (esglésies, masies…) i es manté l’aposta d’incorporar obres d’artistes creades específicament pel lloc .

D’altres iniciatives que hem anat programant són l’activitat “Playlist”-una idea senzilla que s’inspira en la filosofia del BookCamp (posta en comú d’idees en un entorn obert i participatiu)- i que no deixen de ser sessions on es convida a tres persones, amb interessos diversos, a fer una llista narrada de coses que volen recomanar i compartir amb la resta. També cal destacar el cicle d’exposicions “L’article” que convida a artistes a fer una intervenció a la llibreria Drac posant en relació la literatura i les arts visuals. O les col·laboracions que es duen a terme amb l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot per portar creadors que expliquin el seu treball (en una doble sessió adreçada al propi alumnat i, posteriorment, a d’altres públics) o amb el Cine Club Olot per programar determinats films i portar els seus impulsors.

Dins els nostres objectius i seguint els propòsits fundacionals, sempre ens hem plantejat la necessitat de disposar de la suficient cintura per anar acomodant noves propostes buscant sinergies amb d’altres associacions i agents culturals. La suma d’esforços permet incidir en l’intercanvi de públics, fer propostes que enriqueixen d’altres programacions i, sobretot, disposar dels recursos mínims que permetin donar un tracte professional als artistes, conferenciants, etc., per tal de complir amb els requisits de les bones pràctiques. Fruit d’aquestes col·laboracions, les activitats es despleguen en múltiples seus: la Sala d’Actes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot, el Casino Olotí, els Cines Olot, la llibreria Drac, la Sala 15, diversos indrets de la Vall de Bianya, etc.

D’ençà de la seva constitució i l’aprovació dels estatuts, l’Associació Binari compta (a principis del 2017) amb cinquanta-nou membres amb la següent estructura: Roger Serrat-Calvó (president), Joan Serra (tresorer), Pep Fargas (secretari), David Santaeulària (coordinador),  Xevi Masmitjà, Carles Congost, Àgata Losantos, Quim Domene, Pere Cañada, Job Ramos, i Servand Solanilla (vocals).

PROPÒSITS FUNDACIONALS

Un grup de persones residents a la Garrotxa, vinculades a l’àmbit del pensament i la creació actual, constituïm l’Associació Cultural Binari per a la promoció de l’art i cultura contemporània, reconeixent aquests principis:

– El nostre passat remot i recent ens serveix de referent per poder llegir i entendre les coses des d’una perspectiva contemporània. Ens sentim hereus dels moviments i les institucions que, des de la iniciativa pública i privada, han singularitzat Olot com un element imprescindible en el descobriment, l’acompanyament i la visualització dels processos creatius actuals.

– Busquem el coneixement, particularment la creativitat i el talent, com elements que mai no es poden malbaratar, menys encara en les circumstàncies presents de crisi global.

– Volem educar-nos la mirada en el pensament crític com a fonament de la cultura i la creació lliure, arrelada en el seu context i alhora en la universalitat.

– En l’àmbit cultural ens cal trencar la dinàmica mercantil com a valor únic, apostant per la creació d’espais i processos on els valors siguin: la creativitat, el rigor, el risc, l’empatia, el compromís, la crítica, el treball i la voluntat de compartir el coneixement.

Per tot això Binari es proposa:

– Promoure o organitzar directament exposicions, cursos, xerrades , beques, visites a tallers, intercanvis, publicacions, festivals, i qualsevol altra activitat que faciliti l’emergència del talent i la creativitat, generi un corrent de pensament contemporani i fomenti l’esperit crític.

– Aplegar i canalitzar les iniciatives dels nostres conciutadans que s’inspirin en aquest principis i vulguin actuar en la mateixa direcció facilitant l’intercanvi d’idees i el diàleg obert.

– Fomentar el pensament actual valorant en els processos creatius els conceptes de proximitat, autosuficiència, responsabilitat, sostenibilitat, coneixement obert i aplicació pràctica.

– Facilitar la continuïtat del treball que ens ha situat com a referent en l’acompanyament dels processos creatius emergents i deslocalitzats, servint alhora de caixa de ressonància dels col·lectius de creadors del nostre entorn.

Olot, gener de 2013.

Deixa un comentari