La Bianyal és un itinerari cultural, organitzat per l’Ajuntament de la Vall de Bianya i l’Associació Binari, que focalitza el seu interès en una sèrie d’intervencions artístiques efímeres dutes a terme en espais d’elevat interès patrimonial de la Vall de Bianya. Amb aquest punt de partida, es realitza un recorregut que ofereix una oportunitat de posar en valor elements històrics, arquitectònics i naturals d’una part significativa d’aquest municipi. En definitiva, un punt de trobada entre modernitat i patrimoni en un entorn privilegiat, pensat per a tots els públics. En efecte, és això, però aquesta definició genèrica no deixa entreveure les virtuts reals del producte. La singularitat de la proposta rau en una suma d’elements que s’equilibren i es potencien entre ells fins a assolir una fórmula particular. Anem a veure quins són aquests elements.
En primer lloc hi ha la Vall de Bianya, un municipi extens (95km2) amb poc més de 1.300 habitants que es distribueixen en petits nuclis de població. No hi ha cap element espectacular, ni res que caracteritzi la població, però les seves petites valls configuren un paisatge còmode, amable i domèstic, on els valors naturals i paisatgístics es combinen amb les nombroses esglésies romàniques i esplèndides masies. A cada edició de la Bianyal, l’organització dissenya un itinerari diferent que incorpora nous punts d’interès. És en aquests llocs on –després de veure’ls, de conèixer la seva funció i la seva història- els artistes duen a terme les seves intervencions. A vegades es tracta d’obres site-specific i d’altres, simplement, es tracta de peces que per la seva temàtica o formalització s’ajusten bé a l’entorn escollit. Només en casos on l’espai té un caràcter més neutre i menys connotat, es permet instal·lar-hi propostes més genèriques. La capacitat d’acomodar-se a l’espai o la idoneïtat dels treballs respecte al lloc on s’exposaran, són dos dels motius que regeixen la tria dels artistes a més d’un ventall generacional ampli i la diversitat i representativitat en la manera d’abordar la creació contemporània. Fins al moment s’han celebrat tres edicions en les que s’hi compten artistes com Marc Vives, Isabel Banal, Carles Congost, Azahara Cerezo, Mercedes Mangrané, Pere Noguera, Job Ramos, Kenneth Russo, Jordi Mitjà, Olenka Macassi, Ana Garcia-Pineda, Roc Parés, Rubén Verdú, Marc Larré, Pere Llobera, Pedro G. Romero, Lúa Coderch, etc. Els itineraris de la Bianyal es fan amb grups tancats, d’una cinquantena de persones cada sessió, que van acompanyades d’un guia que, tot evitant les explicacions excessivament acadèmiques, dóna les pautes per entendre la importància de les esglésies en la configuració de les vides rurals, o com era el dia a dia en un mas tradicional, o quina ha estat l’evolució del paisatge, etc. El públic assistent és especialment variat (des de gestors culturals i artistes a gent de la pròpia població o de les rodalies) fet que obliga a modular bé les explicacions i que acosta continguts a espectadors que, en un principi, no els hi eren afins.
A tot això hi podríem sumar-hi ingredients més espuris com l’aperitiu amb productes locals que s’ofereix, o el ritme que facilita el gaudi del paisatge, o intangibles com l’atmosfera i els colors de la tardor. Tal com es pot veure, no hi ha res que sigui especialment original però és en la suma i l’equilibri entre tots els elements on tothom –espectadors i artistes- considera que hi ha el seu principal actiu. Difícilment podria funcionar si hi manqués algun d’aquests aspectes o es potenciés excessivament un d’ells. La Bianyal no es planteja com un escenari per assolir la nòmina més prestigiosa o exclusiva d’artistes (no s’entra en una hipotètica competició amb d’altres biennals). No és, tampoc, una eina de promoció turística a l’ús i, per descomptat, tampoc tindria la mateixa qualitat si no fos una visita guiada o no es tingués la possibilitat d’escoltar les explicacions dels artistes.
La Bianyal va rebre el Premi ACCA de l’Associació Catalana de Crítics, en la categoria d’espais i iniciatives. Més informació en aquest enllaç.
Informació de la Bianyal 2014, de la Bianyal 2015, de la Bianyal 2016, de la Bianyal 2017 i de la Bianyal 2018.
-Fotografies de l’activitat:


























Retroenllaç: BIANYAL, dissabte 8 d’octubre de 2016 – Mallerenga·
Retroenllaç: Aquests són els finalistes dels premis de l'ACCA·
Retroenllaç: La Vall de Bianya - Alcaldes·