Bianyal 2015

Els dies 24 i 25 d’octubre es va dur a terme la Bianyal 2015, un itinerari cultural, organitzat per l’Ajuntament de la Vall de Bianya i l’Associació Binari, que centrava el seu interès en diverses intervencions artístiques efímeres dins les esglésies romàniques de Sant Martí de Solamal i de Sant Salvador de Bianya i les masies del Callís i de la Coromina. Cada ruta (se’n van fer cinc, amb un total de 240 persones inscrites) anava acompanyada del guiatge de dos historiadors de l’art (Pere Cañada i David Santaeulària) que, més enllà de dates i aspectes més acadèmics, van descriure el funcionament d’una masia, la transformació del paisatge, la funció i significat dels edificis romànics, els canvis en la forma de vida rural i tota una sèrie de referències sobre l’entorn que també intentaven despertar cert interès crític al voltant d’algunes idees preconcebudes sobre el nostre patrimoni.

La selecció dels artistes que van intervenir es va fer responent a una doble intencionalitat: els que disposaven d’obres que -a nivell formal i conceptual- eren escaients per a les seus de l’itinerari o bé, els que presentaven projectes inèdits. També es va intentar donar lloc a pràctiques artístiques variades, a propostes amb diversos nivells de lectura i a una certa amplitud generacional. Així, per exemple, a Sant Martí de Solamal es va poder veure una instal·lació de Jordi Mitjà (Llumener i òcul) pensada específicament per a aquell lloc que intentava reactivar l’experiència de visitar una església d’aquestes característiques temps abans que existís la llum elèctrica. A la masia del Callís, una instal·lació d’art sonor de Lúa Coderch (Or, life in the Woods) vora l’antic colomar provocava una rara sensació d’estranyament al sentir veus d’ocells (artificials, creades per veus humanes) en un espai en desús. A Sant Salvador de Bianya es van aplegar obres de tres artistes –Pedro G. Romero, Narcís Coderch i Narcís Gironell– que abordaven, des d’òptiques molt diferents, aproximacions contemporànies a la iconografia cristiana. Finalment, a la masia de la Coromina hi havia dos documentals de Joanot Cortès (Europe is born i Animalismes, ubicades en un espai que amplificava la seva significació), un “retaule” de dibuixos de Mim Juncà i una sèrie fotogràfica de Roger Serrat-Calvóó (RGB portraits) sobre els codis que determinen la presència de certs aspectes humans a les xarxes socials.

Com a complement de la Bianyal 2015 es va celebrar un concert de Ferran Palau a l’església de Sant Salvador de Bianya (una actuació delicada i intensa, especialment adequada per a l’espai escollit i molt ben rebuda pel públic), a més d’un sopar popular i una sessió de música electrònica a la Coromina.

Els assistents a la Bianyal 2015 van valorar molt positivament l’experiència -tant pel format, com pel que s’oferia i s’explicava- fet que augura un bon futur a la proposta.

_vídeo-resum de la Bianyal 2015 (clicar imatge):

ANVERS VERSIO´1_color

_imatges de l’activitat (més imatges AQUÍ):

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s